Η βασική συνταγή απλή! Ψητό κοτόπουλο, για την ακρίβεια τα άκρα και η πλάτη του, στο φούρνο. Αυτό που τη διαφοροποιεί και την κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η μαρινάδα, μέσα στην οποία θα μπει το κοτόπουλο χωρισμένο σε κομμάτια για 2 ή 3 ώρες. Αν μάλιστα μπει για όλη τη νύχτα και μέχρι να ψηθεί, ακόμα καλύτερα!
Υλικά (για 2-3 άτομα)
τα τέσσερα άκρα του κοτόπουλου + την πλάτη
1 ματσάκι μαϊντανό, κυρίως τα φυλλαράκια του
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
2-3 λιαστές ντομάτες
1 κ.γ. πολύχρωμα πιπέρια
1 κ.γ. ξερή ρίγανη
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. μαρμελάδα βερίκοκο ή όποια μαρμελάδα έχετε ή μέλι
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
λίγο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
χυμό από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
1. Πλένω καλά τα άκρα του κοτόπουλου και τα αφήνω στην άκρη να στραγγίσουν καλά.
2. Κόβω το μαϊντανό, το κρεμμυδάκι -κυρίως το άσπρο μέρος- και τις λιαστές ντομάτες σε μικρά κομμάτια.
3. Βάζω όλα τα παραπάνω στο μούλτι μαζί με τα πιπέρια, το χυμό λεμονιού, τη μαρμελάδα και λίγο λάδι. Τα πολτοποιώ καλά ώσπου να έχω μια παχύρευστη κρέμα.
4. Βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα πυρέξ και τα περιχύνω με τη μαρινάδα, την οποία απλώνω καλά κάνοντας “μασάζ” στο κοτόπουλο, ώστε να πάει παντού.
5. Καλύπτω το κοτόπουλο με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για αρκετές ώρες.
6. Αφού περάσει ο χρόνος (είπαμε όσο περισσότερο τόσο το νοστιμότερο), αλατίζω, ρίχνω την πάπρικα, τη ρίγανη και βάζω το πυρέξ σε καλά προθερμασμένο φούρνο, έχοντας προσθέσει το κρασί και έχοντας σκεπάσει το πυρέξ με αλουμινόχαρτο. Ψήνω στον αέρα στους 200 βαθμούς, περίπου για 1 ώρα.
7. Αφού περάσει η ώρα, αφαιρώ προσεχτικά το αλουμινόχαρτο και ψήνω για άλλα 8′-10′ ή ώσπου να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο. Υπενθυμίζω, πάντα ανάλογα με το φούρνο.
8. Το κοτόπουλο στο πυρέξ είχε και όλα του τα εντόσθια, τα οποία έκανα σουβλάκια βάζοντας τα ανάμεσα σε κρεμμύδια και ντοματίνια. Τα έψησα ξεχωριστά στην γκριλιέρα.
Καλή Επιτυχία!
πηγή: foodcollection.gr