Με αντι-πραξικόπημα απαντά ο Ερντογάν στην απόπειρα πραξικοπήματος – Σε πολιορκία η χώρα

901

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις  των υποτιθέμενων εχθρών του καθεστώτος Ερντογάν. Οι συλλήψεις πολιτών που φέρεται ότι είναι αναμεμιγμένοι στην απόπειρα πραξικοπήματος έχουν ξεπεράσει τις 60.000, ενώ υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι κατά την κράτησή τους, ορισμένοι από τους συλληφθέντες υφίστανται κακοποίηση ή και βασανιστήρια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το πογκρόμ, αλλά και τις εκ βάθρων αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, χαρακτήρισε πιθανή την εκδήλωση μιας νέας απόπειρας για πραξικόπημα.

Στον πολιτικό του εχθρό ο Ερντογάν καταλογίζει την υποκίνηση του πραξικοπήματος και καταβάλει κάθε προσπάθεια να τον εξουδετερώσει πλήρως και οριστικά. Ο Γκιουλέν είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο σχολείων, εντός και εκτός Τουρκίας, μέσω του οποίου «διάβρωνε» ιδεολογικά τις νέες γενεές. Επομένως, ο Ερντογάν, εκτός από όσους έχει ήδη συλλάβει με την κατηγορία της αντικαθεστωτικής δράσης, με ισχυρές και μη αποδείξεις της ενοχής τους, ετοιμάζει πογκρόμ και στα φιλο-γκιουλενικά σχολεία.

Η Τουρκία τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που, με την έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας, θα ισχύει επί τρίμηνο. Παρά τις αντιδράσεις της Δύσης για την πορεία προς τον ολοκληρωτισμό που έχει χαράξει ο Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία, οι ΗΠΑ επιδεικνύουν διάθεση ικανοποίησης του αιτήματός του σχετικά με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει προσφερθεί να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές οι οποίες εργάζονται για την υπόθεση της έκδοσης Γκιουλέν. Προθυμοποιηθήκαμε ακόμη και να συστήσουμε μια ομάδα, μια τουρκική ομάδα επί αμερικανικού εδάφους ή να στείλουμε εμείς μια ομάδα στην Τουρκία που θα βοηθήσει στην όλη διαδικασία».

Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων υπολογίζονται σε 240, σε όλη τη χώρα. Τιμώντας τη μνήμη αυτών των θυμάτων του πραξικοπήματος αλλά και για να διαδηλώσουν ενάντια σε κάθε απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικής τάξης, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες συγκεντρώθηκαν ειρηνικά το βράδυ της Πέμπτης στη γέφυρα του Βοσπόρου. Η τουρκική σημαία ανέμιζε παντού, ενώ πανό και συνθήματα μακάριζαν τον Ερντογάν και απαιτούσαν τη σύλληψη του Γκιουλέν.