Ο ΣΕΒ κατά του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες

963

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σε ότι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί για τα τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης ασκεί ο ΣΕΒ.

«Το νομοσχέδιο για τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου αλλά και νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες πλήττουν την ελευθερία των συναλλαγών και τον ελεύθερο ανταγωνισμό», επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης διαφημιστικού χρόνου αποτελεί ελληνική πατέντα πάνω σε τεχνολογίες αιχμής που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ για την αγορά και τη διανομή διαφημίσεων έναντι τηλεοπτικού περιεχομένου, μέσω μιας τεχνολογικά αυτοματοποιημένης και βασισμένης σε ψηφιακά δεδομένα πλατφόρμας που διακινούνται μέσω Διαδικτύου, κινητών, τηλεόρασης και καλωδιακών δικτύων. Η μεταφορά της στην ελληνική πραγματικότητα και η επιβολή της διά νόμου και όχι μέσα από διεργασίες ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα είναι προσχηματικές και παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της οικονομικής ελευθερίας.

Ο ΣΕΒ προσθέτει ότι, όπως και με τον νόμο για την αδειοδότηση περιορισμένου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών λειτουργούντων σε καθεστώς ελεγχόμενου ανταγωνισμού και προκαθορισμένου κόστους, έτσι και με το νομοσχέδιο για τη διάθεση διαφημιστικού χρόνου πλήττεται η ελευθερία των συναλλαγών και ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Εκτιμά επίσης, ότι και οι δύο νόμοι αργά ή γρήγορα είναι πιθανόν να κριθούν αντισυνταγματικοί, επισημαίνοντας ότι η αναστάτωση που προκαλείται στην αγορά είναι ανεπίτρεπτη.