Νέο δημοψήφισμα ζητούν οι Βρετανοί – Απόσχιση ζητεί η πλειοψηφία των Σκωτσέζων

980

Aυξάνεται διαρκώς  ο αριθμός των Βρετανών πολιτών που υπογράφουν το ηλεκτρονικό αίτημα για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, ώστε να αποφευχθεί το Brexit.

Mέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 2.780.000 υπογραφές, τις τελευταίες δύο μέρες, οι περισσότερες από τα μεγάλα αστικά κέντρα και το Λονδίνο. Για να εισαχθεί το ζήτημα σε συζήτηση στη Βουλή, απαιτούνται μόλις 100.000 υπογραφές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει δέσμευση για να συζητηθεί και να γίνει γίνει επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Η προθεσμία για τη συγκέντρωση των υπογραφών ολοκληρώνεται την Τρίτη, με τους επικεφαλής της πρωτοβουλίας να εκτιμούν ότι έως τότε, είναι πιθανόν να έχει συγκεντρωθεί ο αριθμός των 5.000.000 υπογραφών. Το αίτημα που συλλέγονται υπογραφές αναφέρει:

«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι καλούμε την κυβέρνηση να θεσπίσει και να εφαρμόσει έναν κανονισμό που θα ορίζει ότι, εάν το ποσοστό ψήφων υπέρ της παραμονής ή της εξόδου είναι λιγότερο από 60%, με προσέλευση μικρότερη από 75%, θα πρέπει να διεξάγεται επαναληπτικό δημοψήφισμα».

Οι υποστηρικτές του Bremain, έχουν ανακοινώσει ότι την Τρίτη 28 Ιουνίου θα διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου. Στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί στο Facebook, αναφέρεται ότι η εκδήλωση με τίτλο «London Stays», έχει ως σκοπό «να φέρει κοντά τους πολίτες, ώστε να συζητήσουν, να εμπνεύσουν ο ένας τον άλλον και – το σημαντικότερο – να αποφασίσουν ποιο είναι το επόμενο βήμα τους, ώστε να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα».

Την ίδια ώρα, υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας τάσσεται  η πλειοψηφία των Σκωτσέζων πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Sunday Post». Το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα στήριζε το αίτημα ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας προετοιμάζει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από τη Μ. Βρετανία και επιθυμεί να ξεκινήσει διμερείς διαβουλεύσεις με την ΕΕ. Τα αναγκαία νομικά βήματα θα προετοιμαστούν τώρα, δήλωσε η τοπική πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον νωρίτερα στο Εδιμβούργο έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού της συμβουλίου. «Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να προστατευθεί η θέση της Σκωτίας εντός της ΕΕ», σημείωσε η Ν. Στέρτζιον.