Στις κάλπες οι Ισπανοί στη σκιά του Brexit – Νέο πολιτικό αδιέξοδο;

1007

Στη σκιά του δημοψηφίσματος της Βρετανίας, οι Ισπανοί προσέρχονται την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, προκειμένου να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου δεν έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιο πολιτικό κόμμα να συγκροτήσει κυβέρνηση.Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντικά αυξημένο το ενδεχόμενο νέου πολιτικού αδιεξόδου, καθώς κανένα κόμμα δεν φαίνεται να κερδίζει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις λοιπόν, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι θα διατηρήσει τα ηνία, δίχως όμως, να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Την έκπληξη αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι Podemos, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές αναμένεται να υποχωρήσουν στην τρίτη θέση, ενώ το κεντρώο κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) φιλοδοξεί να καταλάβει την τέταρτη θέση.

Όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, οι Podemos και οι Σοσιαλιστές είναι αρκετά πιθανό να συνεργαστούν, προκειμένου να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, με κοινό στόχο την εκδίωξη του Λαϊκού Κόμματος από την εξουσία.Από την πλευρά του, ο Μαριάνο Ραχόι μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια του κόμματος των Πολιτών, το οποίο προσεγγίζει με μεγαλύτερη «άνεση» το Λαϊκό Κόμμα.