Ο θρύλος του μποξ Μοχάμεντ Άλι έφυγε από τη ζωή

1174

Έφυγε τα ξημερώματα του Σαββάτου από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών ο θρύλος του μποξ Μοχάμεντ Άλι.

Μετά από 32 χρόνια  μάχης με τη νόσο του πάρκινσον και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Φίνιξ όπου νοσηλευόταν. Η κατάστασή του τις τελευταίες ώρες είχε επιδεινωθεί, έπειτα από την εσπευσμένη εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου ανέφεραν πως η κατάσταση του ήταν εξαιρετικά κρίσιμη και κρατιόταν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη.

Οι αρμόδιοι είχαν ενημερώσει την οικογένειά του πως πιθανότατα διένυε τις τελευταίες ώρες της ζωής του, με αποτέλεσμα τα αγαπημένα πρόσωπα του Άλι να βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στη κλινική του Φίνιξ, προετοιμασμένα για το μοιραίο.

 Η κηδεία του θα γίνει στην γενέτειρά του, το Λούιβιλ, ενώ η οικογένειά του ανακοίνωσε πως θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας.

Ο θρύλος της πυγμαχίας – Το σύμβολο της διαμαρτυρίας

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, το οποίο άλλαξε όταν ασπάστηκε το Ισλάμ τη δεκαετία του 1960.

Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη. Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές. Διακρινόταν για την ταχύτητα των κινήσεων του, τη δύναμη και την ευελιξία του.

Ο Μοχάμεντ Άλι αποτέλεσε  σύμβολο διαμαρτυρίας. Στη δεκαετία του 1960 όταν ασπάστηκε το ισλάμ, προχώρησε στην οργάνωση των «Μαύρων Μουσουλμάνων».  Τοποθετήθηκε ανοιχτά σε θέματα που άπτονταν της ελευθερίας των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ και αρνήθηκε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, λόγος για τον οποίο του αφαιρέθηκε προσωρινά ο τίτλος του πρωταθλητή. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας». Το 2005 ιδρύθηκε το «Κέντρο Μοχάμεντ Άλι», αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.

«Θέλω να με θυμούνται σαν έναν άνθρωπο που δεν πούλησε ποτέ τους δικούς του. Αν όχι, απλώς σαν έναν καλό πυγμάχο», έλεγε ο ίδιος.

Παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο Μοχάμεντ Άλι άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα στους Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα και σήκωσε τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης του 2012 στο Λονδίνο.