«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη και γλίτωσα το κεφάλι μου την τελευταία στιγμή»

2421

Μιλά στο protothema.gr ο μηχανικός που βίωσε την εφιαλτική εμπειρία  – Τρεις ώρες στο χειρουργείο αλλά ακόμη ο τραυματισμός δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως

Την ώρα που ο αριθμός των καπνιστών μειώνεται και οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, τα ατυχήματα από τη χρήση της εναλλακτικής μορφής καπνίσματος πολλαπλασιάζονται. Εδικά αν οι συσκευές δεν είναι πιστοποιημένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή πρόκειται για χαμηλού κόστους κατασκευές που εύκολα μπορεί να μετατραπούν σε “μίνι βόμβες”.


Όπως η περίπτωση μηχανικού στην Αθήνα, ο οποίος λίγο έλειψε να χάσει το χέρι του, όταν το ηλεκτρονικό τσιγάρο “έσκασε” την ώρα που το είχε βάλει στο στόμα του και ρουφούσε τον ατμό. Ο νεαρός μετά από σειρά χειρουργείων, πόνο και ταλαιπωρία αποφάσισε να κινηθεί νομικά, αλλά και να δημοσιοποιήσει την περιπέτεια του προκειμένου να προειδοποιήσει τους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου για τους πιθανούς κινδύνους.

“Το τσιγάρο ανατινάχτηκε στο χέρι μου. Ήμουν πολύ τυχερός που δεν τραυματίστηκα στο πρόσωπο και δεν έχασα το δάκτυλο μου” λέει στο ΘΕΜΑ ο Απόστολος Πεταυράκης για την εφιαλτική εμπειρία με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και επισημαίνει “Έπαθα μεγάλη ζημιά στο χέρι μου και έχω ήδη προγραμματίσει και άλλα χειρουργεία. Μια πλαστική για λειτουργικούς λόγους σε πρώτη φάση και όχι για να φύγει η ουλή. Και σκεφτείτε ότι γλίτωσα το κεφάλι και το πρόσωπο μου την τελευταία στιγμή…”.

Την περασμένη Δευτέρα ο νεαρός μηχανικός κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας που εκπροσωπεί τη συγκεκριμένη φίρμα ηλεκτρονικού τσιγάρου ζητώντας την ποινική δίωξη ενώ όπως ο ίδιος επισημαίνει πιθανότατα θα ζητήσει και αποζημίωση για τον σοβαρό τραυματισμό και την ταλαιπωρία που υπέστη.

Έσκασε σαν βόμβα

Η περιπέτεια για τον Απόστολο Πεταυράκη ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο. Τότε που αποφάσισε να αγοράσει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο όπως επισημαίνει στη μήνυση του, παραδόθηκε χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές οδηγίες χρήσεως.  “Δεν ήμουν συστηματικός καπνιστής. Κάπνιζα ελάχιστα και για αυτό το λίγο που κάπνιζα, είχα επιλέξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο γιατί μου άρεσαν οι γεύσεις του” περιγράφει στο ΘΕΜΑ. Σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε, λίγες ημέρες πριν το τσιγάρο εκραγεί και του σκάσει στα χέρια, επειδή η μπαταρία του είχε χαλάσει πήγε και αγόρασε ένα ανταλλακτικό το οποίο τον τοποθέτησε στον ατμοποιητή και δούλευε κανονικά.  “Τον χρησιμοποιούσα πέντε μήνες τον ατμοποιητή. Λίγες ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά, το κρατούσα και ρουφούσα αλλά η συσκευή έδειχνε να μη λειτουργεί. Όσο και αν ρούφαγα από το ειδικό στόμιο του ατμοποιητή δεν ενεργοποιούνταν.  Ξαφνικά, ένιωσα το ηλεκτρονικό τσιγάρο να υπερθεμαίνεται ακαριαία και πριν προλάβω να αντιδράσω γίνεται η έκρηξη. Ήταν τόσο μεγάλη η θερμότητα που εξέπεμψε που προσπάθησα να το αφήσω από το χέρι μου. Δυστυχώς όμως πριν προλάβω να το αφήσω έκανε έναν εκκωφαντικό θόρυβο και εξερράγη.  Ο ατμοποιητής το πάνω κομμάτι του τσιγάρου που έχει το υγρό από την έκρηξη εκτοξεύτηκε σαν βλήμα. Έκανε κάψιμο στο σοβά του τοίχου, τον έσκαψε και από τη μπαταρία πήρε φωτιά και η χάρτινη συσκευασία ενός δώρου που είχα στο χώρο”.

Ο νεαρός μηχανικός, με το χέρι του σοβαρά τραυματισμένο πήγε στο ΚΑΤ όπου οι γιατροί που τον εξήτασαν απεφάνθησαν ότι έπρεπε να οδηγηθεί άμεσα στο χειρουργείο. Η επέμβαση κράτησε τρεις ολόκληρες ώρες ενώ χρειάστηκε να νοσηλευτεί τρεις ημέρες στο νοσοκομείο και στη συνέχεια να ξεκινήσει φυσιοθεραπείες. Οι γιατροί του εξήγησαν πως ποτέ δεν θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση και μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να οδηγηθεί και πάλι στο χειρουργείο αυτή τη φορά για πλαστική επέμβαση. Όπως λέει ο ίδιος, το μαρτύριο που ζει, δεν έχει τέλος…

“Το χέρι μου είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Έκανα χειρουργεία και κατά κάποιο τρόπο έχει αφήσει μόνιμο “κουσούρι”. Έχω μια εμφανέστατη ουλή η οποία ξεκινάει από το εσωτερικό μέρος της παλάμης και φθάνει μέχρι το εξωτερικό στον καρπό. Το σημείο ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα ήταν ανοιγμένο. Έκοψε μια αρτηρία, κάποιους συνδέσμους είχε εξαρθρωθεί ο αντίχειρας”.

Ο συνήγορος του νεαρού κ. Γιάννης Μαρακάκης μιλώντας στο ΘΕΜΑ τονίζει πως “Αρκετοί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν την υγεία τους, πίστεψαν σ αυτή την εναλλακτική ως απολύτως ασφαλή. Τελικώς, αποδεικνύεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι κίνδυνοι κατά τη χρήση του τεχνητού αυτού μέσου είναι πολύ σοβαρότεροι κι απρόβλεπτοι. Η έκρηξη της συσκευής του κ. Πενταυράκη η οποία θα μπορούσε να αποβεί και μοιραία αν δεν είχε προλάβει να την απομακρύνει από το πρόσωπό του, δεν είναι ένα πρωτοφανές περιστατικό. Δυστυχώς, υπάρχουν δεκάδες τέτοια περιστατικά παγκοσμίως, τα οποία δεν γνωρίζει ο κόσμος.

Η παντελής έλλειψη πληροφόρησης των καταναλωτών για ασφαλή χρήση αλλά και οι εγκληματικές υποδείξεις παραγωγών, προμηθευτών και εμπόρων σχετικά με τη συνδυαστική χρήση των εξαρτημάτων του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν αφήσει ακάλυπτο σε απρόβλεπτους κινδύνους τον μέσο χρήστη”.

πηγή:protothema.gr