Σε ρυθμούς ΕΝΦΙΑ κινείται πλέον η αγορά ακινήτων, καθώς για άλλη μία χρονιά το σημαντικό βάρος του φόρου κατοχής ακινήτων πλήττει ακόμα περισσότερο τη ζήτηση στην κτηματαγορά. Όπως αναφέρουν μεσίτες, κάθε χρόνο, όταν ξεκινά η καταβολή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ελάφρυνση των ιδιοκτητών, το αντίθετο μάλιστα, πληθαίνει ο αριθμός των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων, καθώς οι ιδιοκτήτες διαπιστώνουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Μάλιστα, φέτος, ο φόρος που θα βεβαιωθεί εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 3,3 δισ. ευρώ το 2015, καθώς όχι μόνο δεν προβλέπεται να καταστούν ορατές οι μειώσεις των αντικειμενικών τιμών στους ιδιοκτήτες, αλλά επιπλέον έχει μειωθεί το όριο για την επιβολή συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ, ενώ αυξήθηκαν και οι συντελεστές του φόρου. Αυξημένη θα είναι και η φορολογία των οικοπέδων εκτός σχεδίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015, στη μεσαία κατηγορία, εκείνων δηλαδή των φορολογουμένων (1.493.524 ιδιοκτήτες που αντιστοιχούν στο 19,5% των φορολογουμένων) που δηλώνουν περιουσία αξίας από 100.000 έως 500.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί ανέρχεται σε 1,54 δισ. ευρώ, ή το 47% του συνολικού φόρου με βάση τα περυσινά στοιχεία. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώνουν ποσά από 600 έως 3.000 ευρώ ετησίως, ενώ το ποσοστό εισπραξιμότητας ξεπερνά το 82%. Αντίστοιχα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ ανέρχονται σε 113.377 (το 1,5% των ιδιοκτητών) και έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας 206 δισ. ευρώ και μοιράζονται ΕΝΦΙΑ 1 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) έσπευσε να επισημάνει με δημόσια τοποθέτησή της στις αρχές της εβδομάδας ότι το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των δόσεων, αλλά κυρίως ο ίδιος ο φόρος και η ελάφρυνσή του, όχι η συνεχής αύξησή του.
Η ΠΟΜΙΔΑ στέκεται στο γεγονός ότι το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει το κράτος είναι να γνωστοποιεί έγκαιρα στους ιδιοκτήτες τι φόρο θα πληρώσουν και σε πόσες δόσεις, αντί να γίνεται ο αριθμός των δόσεων αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων, τη στιγμή που δεν είναι καν γνωστός ο φόρος για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που θα συμπεριληφθούν στον συμπληρωματικό φόρο. Ταυτόχρονα, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει πως οι περισσότεροι κάτοχοι οικοπέδων, ξενοίκιαστων ακινήτων, επιχειρήσεων με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις διαθέτουν απρόσοδη περιουσία ή ακίνητα τα οποία δεν μπορούν να πωληθούν στη σημερινή ανύπαρκτη αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η φορολογική αδικία.
Πηγή: Η Καθημερινή