Όλα στον αέρα! Παύση διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών

1031

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε στις δύο τα ξημερώματα ο κύκλος διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα, παρά τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει το οικονομικό επιτελείο λίγες ώρες νωρίτερα, με αποτέλεσμα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να βρίσκεται στον «αέρα».

Μετά από εξήμισι ώρες συζητήσεων, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις και να τις μεταφέρουν στη Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιείται η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των δύο χωριστών κειμένων συμφωνίας της Κομισιόν και του Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ,παραμένει η απόσταση για τη φορολογία εισοδήματος, για το ασφαλιστικό, αλλά και για την προστασία των «κόκκινων» δανείων, με τον υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει πάντως, μετά το τέλος της συνάντησης, ότι βρέθηκαν σημεία σύγκλισης σε όλα τα μεγάλα θέματα.

Όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στόχος είναι να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα, για να κλείσουν τη συμφωνία, με νέο χρονικό ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ως τότε το ζητούμενο είναι να έχει υπογραφεί το «staff level agreement».

Κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την άλλη, επισήμαναν ότι υπάρχει διαφωνία σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Σε ποια σημαντικά ζητήματα υπάρχουν διαφωνίες:

Φορολογία εισοδήματος: η Αθήνα υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 9.090 ευρώ που έχει προτείνει, ένω η τρόικα ζητεί να μειωθεί στα 8.000 ευρώ.

Ασφαλιστικό: παραμένει η διαφωνία για το ύψος περικοπής των επικουρικών συντάξεων,αν και πηγές του υπουργείου εργασίες έκαναν λόγο για επίτευξη προόδου.

«Κόκκινα» δάνεια: οι δανειστές επιμένουν στην πώληση και των ενήμερων δανείων,κάτι που δεν δέχεται η ελληνική πλευρά. Επίσης, οι θεσμοί δεν συμφωνούν με το αίτημα της Αθήνας να εξαιρεθούν από την πώληση των στεγαστικών δανείων με όριο τις 160.000 ευρώ και προσαυξήσεις για κάθε παιδί.

Ενεργειακά: το κουαρτέτο ζητά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ, θέμα που προκάλεσε πρόβλημα στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.