Πάρτυ φοροδιαφυγής! Γιατί οι καταστηματάρχες δεν φοβούνται πλέον τους ελεγκτές

1394

Όργιο φοροδιαφυγής  επικρατεί στην αγορά, εξαιτίας του νέου νόμου που δεν επιτρέπει στους ελεγκτές να επιβάλουν πρόστιμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις.

Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει το newmoney, ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο συνεργείο ελεγκτών μπήκε σε πολυτελές καφέ-εστιατόριο της παραλιακής. Στα εκατό τραπέζια ζήτημα ήταν αν στα πέντε υπήρχε απόδειξη. Για την παράβαση επιβλήθηκε πρόστιμο 25 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, για δέκα αποδείξεις που δεν είχαν κοπεί σε καφετέρια επιβλήθηκε πρόστιμο 16 ευρώ. Οπως λένε έμπειροι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, «το έχουν μάθει όλοι πως αγγίζουν το μηδέν τα πρόστιμα της Εφορίας και δεν βάζουν καν την ταμειακή μηχανή στην πρίζα».

Κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ελεγκτές επέβαλαν υπέρογκα πρόστιμα (250 ή 500 ευρώ), τώρα ο νόμος έχει περάσει στο άλλο άκρο της υπερβολής και αφήνει ατιμώρητους όσους συλλαμβάνονται!  Ακόμα χειρότερα, όταν εντοπίζουν ότι δεν κόπηκαν αποδείξεις, οι ελεγκτές δεν τολμούν να επιβάλουν καν τα πρόστιμα των 5-10 ευρώ και αρκούνται σε συστάσεις. «Και μόνο το να συμπληρώσουμε τα χαρτιά προκειμένου να επιβληθούν τα πρόστιμα είναι μεγάλο χασομέρι», λένε οι ίδιοι.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται από πέρυσι τον Νοέμβριο είναι το 50% του ΦΠΑ για κάθε απόδειξη που δεν κόπηκε. Δηλαδή για ένα τραπέζι με λογαριασμό 124 ευρώ (όπου ο ΦΠΑ είναι 24 ευρώ) το πρόστιμο που πληρώνει η επιχείρηση είναι 12 ευρώ.  Με το προηγούμενο καθεστώς, δεν θα ήταν λιγότερο από 250 ευρώ.

Πλέον, όπως λένε στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού στο newmoney , «μόνο το ΙΚΑ φοβούνται οι φοροφυγάδες. Αν μπει το ΙΚΑ και βρει ανασφάλιστο εργαζόμενο, επιβάλλει πρόστιμο 10.500 ευρώ. Τα πρόστιμα της Εφορίας είναι αστεία και συμφέρει να μην κόβεις αποδείξεις. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλάβει το λάθος, αλλά έναν χρόνο διαβουλεύονται για να αλλάξουν τον νόμο, ο οποίος μένει ακόμα ο ίδιος». Ο κόφτης στα πρόστιμα οξύνει και τα προβλήματα που προκάλεσε η κατάργηση του ΣΔΟΕ στους προληπτικούς ελέγχους στην αγορά. Πρώην στελέχη του μεταφέρονται σε άλλες υπηρεσίες, αλλά ακόμη και μετά από μήνες δεν μπορούν να λειτουργήσουν.