Πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομίας και ακροδεξιών οι Βρυξέλλες

808

 

Εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και ακροδεξιών οργανώσεων σημειώθηκαν την Κυριακή στο κέντρο των Βρυξελλών, λίγα 24ωρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που αιματοκύλισε την πρωτεύουσα του Βελγίου.

Η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ των αστυνομικών και των ναζιστικών οργανώσεων, στην κεντρική πλατεία, ακριβώς μπροστά από τον αυτοσχέδιο τύμβο από λουλούδια που δημιούργησαν οι κάτοικοι, για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Η αστυνομία είχε δημιουργήσει έναν κλοιό γύρω από αυτόν, ενώ όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις των ακροδεξιών σε μουσουλμάνους, αναγκάστηκαν να κινηθούν επιθετικά και τότε άρχισαν οι συγκρούσεις σώμα με σώμα.

Αίτημα των ακροδεξιών οργανώσεων ήταν να απομακρυνθούν όλοι οι μετανάστες από τη χώρα, με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο και στο μετρό της πόλης.

Το Σάββατο, ο δήμαρχος Βρυξελλών και το υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσαν για λόγους ασφαλείας τη διεξαγωγή της «πορείας της ειρήνης», την οποία είχαν οργανώσει δεκάδες ομάδες που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα συμμετείχαν χιλιάδες Βέλγοι – και όχι μόνο – πολίτες.

Οι ακροδεξιοί, που σκόπευαν να προχωρήσουν σε αντιδιαδήλωση, αγνόησαν τις επίσημες οδηγίες και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των μεταναστών. Νωρίτερα, μία ομάδα από αυτούς είχαν επιτεθεί και ξυλοκοπήσει άνδρα  μουσουλμανικής καταγωγής, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή.

ImageHandler