Πινγκ – Πονγκ ευθυνών Λαγκάρντ – Τσίπρα

1267

Αυστηρό μήνυμα Λαγκάρντ: Οι έλληνες ηγέτες να επιδείξουν αποφασιστικότητα

Αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση  απέστειλε η διευθύντρια του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στο Bloomberg. « Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να περιμένει ότι η κατάσταση θα φτιάξει από μόνη της. Οι έλληνες ηγέτες πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την ανάκαμψη της χώρας τους» , τόνισε.

Στην ίδια συνέντευξη η Κριστίν Λαγκάρντ  παραδέχθηκε τα λάθη του Ταμείου για το χειρισμό της ελληνικής κρίσης. Οπως επισήμανε: «Εχουμε αναγνωρίσει ένα λάθος, το οποίο είχε να κάνει με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή . ΄Ολοι μας, το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι, η ΕΚΤ, υποτιμήσαμε τις επιπτώσεις κάποιων από τα μέτρα που προτείναμε. Παράλληλα, υπερτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει και να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό έγινε διότι πηγαίναμε από την μία κυβέρνηση στην άλλη κι ήταν πάντα “δεν είναι το δικό μας πρόγραμμα, δεν είναι οι δικές μας μεταρρυθμίσεις, δεν είναι τα δικά μας μέτρα, η Τρόικα είναι που τα επιβάλλει”…», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Α. Τσίπρας: οι συμβουλές των συμβούλων έπεσαν έξω

Επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας « Το καλοκαίρι καταλήξαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό. Υπάρχει συμφωνία. Τηρούμε τη συμφωνία. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Αμέσως μετά την επιτυχή πρώτη αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις»

Και συνέχισε: «Η ΕΕ έχει γίνει σοφότερη από την κρίση και δεν χρειάζεται τεχνοκράτες και «συμβουλάτορες». Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε, εκτός από τους αριθμούς υπάρχουν και οι άνθρωποι».