Πίσω στην Τουρκία οι πρώτοι μετανάστες από Χίο και Λέσβο-Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

923

 

Σε πλήρη εξέλιξη και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας βρίσκεται από νωρίς το πρωί η επιχείρηση επαναπροώθησης των πρώτων μεταναστών απο τη Χίο και τη Μυτιλήνη προς την Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Λίγο πριν τις 7:30 το πρωί απέπλευσε το πρώτο πλοίο από Μυτιλήνη με 138 μετανάστες με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας. Παράλληλα πλοίο με 66 άτομα απέπλευσε και από τη Χίο.

Από τα ξημερώματα με πέντε λεωφορεία μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού της Μυτιλήνης και άρχισαν να επιβιβάζονται στα πλοία. Οι μετανάστες να συνοδεύονται ο καθένας και από έναν άνδρα του FRONTEX στο καράβι. Οι ξένοι αστυνομικοί θα συνοδεύσουν κάθε μετανάστη και θα τον παραδώσουν στην Τουρκία.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες κατάγονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης (Frontex).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων, το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ», τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ», που θα μεταφέρει 200 άτομα σε κάθε ταξίδι (100 πρόσφυγες και 100 αστυνομικούς) και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρίας «Τουργιολ», που θα μεταφέρει 100 άτομα σε κάθε ταξίδι (50 πρόσφυγες και 50 αστυνομικούς).

΄Oπως προβλέπεται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, από τις 4 Απριλίου θα ξεκινούσε η διαδικασία επαναπροώθησης όσων μεταναστών έφταναν παράνομα στις Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά, ακόμη κι αυτών που προέρχονται από τη Συρία και έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.