Πρόσθετα μέτρα έκτακτης ανάγκης 3δισ ζητούν οι δανειστές

829

Βαρύ διαφαίνεται το τοπίο ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα με τους δανειστές ,καθώς προτείνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα εφαρμόσει η Αθήνα εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Το θέμα αυτό συζήτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου σε δεύτερη συνάντησή τους ο έλληνας υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του κυρίου Τσακαλώτου προκειμένου να ενημερωθεί για τις συζητήσεις που έγιναν στο Ουάσιγκτον Κλαμπ την προηγούμενη Παρασκευή, όπου τέθηκε  κοινή πρόταση για μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

Η συνάντηση έγινε στη σκιά δημοσιεύματος της Wall Street Journal, όπου επισημαίνεται ότι Ταμείο και ευρωπαϊκοί θεσμοί συγκλίνουν στην πρόταση να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα 3,6 δις ευρώ, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή , εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους του προγράμματος.

Τα “αγκάθια” στις διαβουλεύσεις είναι το αφορολόγητο μισθωτών- συνταξιούχων, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των “κόκκινων” δανείων και οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

Εάν οι δανειστές επιμείνουν στη λήψη πρόσθετων, προληπτικών μέτρων, θεωρείται βέβαιο ότι θα πιέσουν για αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα – νερό, για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ 6%, για περικοπές των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές μισθών στο Δημόσιο και “πάγωμα” των προσλήψεων.

Ορόσημο των εξελίξεων θεωρείται το Eurogroup της επόμενης Παρασκευής που θα καθορίσει εν πολλοις την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.