Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στους φόρους!

1078

Σε πρωταθλήτρια της Ευρώπης στους έμμεσους φόρους αναδεικνύεται η Ελλάδα, καθώς τις επόμενες ημέρες νέα καταιγίδα φόρων αναμένεται να πλήξει όλα τα νοικοκυριά, με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Είναι η πέμπτη φορά που αυξάνεται ο ΦΠΑ μέσα στην εξαετία της κρίσης, με στόχο να “κλειδώσει” η συμφωνία με τους δανειστές, με τον βασικό συντελεστή να ανεβαίνει στο 24%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο τα τελευταία έξι χρόνια, ανεβαίνοντας από το 11,7% στο 15,9% του ΑΕΠ , που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα «Καθημερινή ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρει πως «η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα και όχι να μειωθούν οι δαπάνες. Βέβαια, έγιναν περικοπές στις δαπάνες μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Επιπρόσθετα, τα καύσιμα θα έχουν διπλή επιβάρυνση, καθώς εκτός του ότι θα επιβληθεί αυξημένος ΦΠΑ 24% αντί 23%, θα υποστούν και αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η αμόλυβδη θα αυξηθεί από τα 67 λεπτά στα 75 με 77 λεπτά, ενώ το πετρέλαιο κίνησης από τα 33 λεπτά θα ανέβει στα 36 με 37 λεπτά το λίτρο.

Αυξήσεις φόρων θα επιβληθούν σε τσιγάρα- καπνό, οινοπνευματώδη- μπύρα. Για πρώτη φορά επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ αυξήσεις έρχονται ακόμα στη συνδρομητική τηλεόραση και στα Τέλη Ταξινόμησης.