Αλλάζει ριζικά το ασφαλιστικό τοπίο της χώρας, με το νόμο Κατρούγκαλου, που από την Παρασκευή είναι νόμος του κράτους.
Από τις 13 Μαϊου αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για αιτήσεις που κατίθενται από την Παρασκευή και εφεξής, περικόπτονται οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές, μερίσματα και εφάπαξ, διακόπτεται μερικώς το ΕΚΑΣ, μειώνονται οι υψηλές κύριες συντάξεις, όπως και οι συντάξεις χηρείας.
Το δεύτερο μεγάλο κύμα αλλαγών αναμένεται από την 1η Ιανουαρίου 2017, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε λειτουργία το νέο υπερταμείο με την ονομασία Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης και αρχίζουν οι αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι απώλειες εκτιμώνται από 10% έως και 30%. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι συνταξιοδοτούνται με 35ετία, από όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο και κυρίως οι υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα και ΔΕΚΟ – τραπεζών. Στο νέο νόμο προβλέπεται ότι εάν φέτος η νέα σύνταξη υπολείπεται κατά 20% και πλέον από το ποσό που θα προέκυπτε με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το μισό της διαφοράς.
Η νέα σύνταξη θα είναι το άθροισμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ από 20ετία και πάνω και 345 ευρώ στην 15ετία) και της ανταποδοτικής, που υπολογίζεται με τις αποδοχές από το 2002 και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (40,7% για 40 χρόνια). Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος θα υπαχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου από την 1η Ιουλίου 2016.
Οι νέες συντάξεις των αγροτών θα υπολογίζονται με μεικτό τρόπο και μακρά μεταβατική περίοδο έως το 2030. Στο 18% του συντάξιμου μισθού (για 40ετία) μειώνεται και η επικουρική σύνταξη για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2015 και μετά. Οι απώλειες στο καθαρό καταβαλλόμενο ποσό σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς εκτιμώνται στο 5%-12%. Εκκρεμείς αιτήσεις θα κριθούν με τις παλιές διατάξεις. Σημειώνεται ότι θα αναπροσαρμοστούν όπως και όλες οι υπόλοιπες ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, εφόσον ο συνταξιούχος εισπράττει άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή 1.170 καθαρά. Εκτιμάται πως οι απώλειες θα κυμανθούν στο 20%-30%. Περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ, το οποίο θα καταργηθεί έως το 2019.
Μειώσεις 12% με 15% της παροχής θα υποστούν και οι δικαιούχοι εφάπαξ. Σε ότι αφορά στο μέρισμα των Μετοχικών Ταμείων θα υπολογιστεί η μείωση αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2016. Από την 13η Μαΐου και έως το τέλος του 2018, ορίζονται νέα πλαφόν για τη μία κύρια σύνταξη στις 2.000 μεικτά, δηλ 1.820 καθαρά και για το άθροισμα συντάξεων στις 3.000 καθαρά. Σε ότι αφορά στις συντάξεις θανάτου, οι επιζώντες σύζυγοι θα λαμβάνουν διά βίου τη σύνταξη θανάτου, εφόσον είναι 55 ετών.
Αλλαγή σημειώνεται και στο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, για όσους ξεκινήσουν εργασία από τις 13 Μαΐου και μετά, καθώς μειώνεται κατά 60% η σύνταξη που θα λάβουν.
Σε ότι αφορά στις εισφορές, η επιβάρυνση, και μάλιστα αναδρομικά, από 1ης Ιουλίου 2015 αφορά τους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το 10% από 7%, που ήταν μέχρι πρότινος, επί των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν. Από το 2017, οι εισφορές συνεχίζουν να αυξάνονται και υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος. Για τους ήδη συνταξιούχους, η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ θα επιβάλλεται στο άθροισμα των συντάξεων.
Αυξήσεις σε εισφορές για την επικουρική ασφάλιση έρχονται και για τους μισθωτούς και τους εργοδότες τους, καθώς από 1/6/2016 μέχρι 31/5/2019 διαμορφώνονται σε 3,5% + 3,5%.