Ρεβυθοσουτζουκάκια με σάλτσα

2461

Υλικά

500 γρ. ρεβύθια
2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρια
1-2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
1/2 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
2 αυγά
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ. ξίδι από κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο για το τηγάνι

Για τη σάλτσα

1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 1 κιλό ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρια
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
1 κ.γ. κύμινο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβύθια σε άφθονο νερό. Αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό.
Την επομένη τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε άφθονο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ τόσο ώστε να μη γίνουν αλοιφή, αλλά να υπάρχουν και κομματάκια, για να έχει το μείγμα ωραία και τραγανή υφή.

Τα βάζουμε σε μια γαβάθα μαζί με τις ντομάτες, το σκόρδο, το μπαχάρι, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, το κρασί, το ξίδι και ζυμώνουμε καλά.

Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε αρκετό αλεύρι. Πλάθουμε σουτζουκάκια και τα περνάμε από το αλεύρι ώστε να καλυφθούν. Τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τα βάζουμε σε άλλο πιάτο.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια μέχρι να ροδίσουν παντού, για περίπου 10 λεπτά. Δεν βάζουμε πολλά μαζί στο τηγάνι για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσουν.

Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.

Για τη σάλτσα: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι, μαζί με λίγο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20 λεπτά.

Ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για ακόμη 10 λεπτά, ώσπου να απορροφήσουν τη σάλτσα και να δέσει το σύνολο.

Tips: Ταιριάζουν ωραιότατα με λευκό πιλάφι ή με πουρέ πατάτας. Εξίσου νόστιμα είναι και χωρίς τη σάλτσα τους, παρέα με μια πλούσια πράσινη σαλάτα.

πηγή: imommy.gr