Σφαγή με το ΕΚΑΣ! Άρον-άρον ψηφίζονται στη Βουλή τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

967

Με την κατάθεση τεσσάρων τροπολογιών τη νύχτα στη Βουλή και την ψήφισή τους σήμερα Πέμπτη επιτυγχάνεται η συμφωνία με τους θεσμούς για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με τις τροπολογίες,  παγώνουν τα ειδικά μισθολόγια μέχρι το τέλος Αυγούστου, τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου βγαίνουν στο σφυρί και σε ότι αφορά στο ΕΚΑΣ, δεν θα πληρωθούν τα αναδρομικά έξι μηνών, όμως η σταδιακή κατάργησή του θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου για  περίπου 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Αυτό σημαίνει ότι θα παρακρατηθούν αναδρομικά ενός μόνο μήνα αφού στόχος του υπουργείου εργασίας είναι οι κάθε μορφής μειώσεις (επικουρικές-μέρισμα-υψηλοσυνταξιούχοι) να εμφανιστούν  στους λογαριασμούς τέλος Ιουνίου με τη σύνταξη του Ιουλίου.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το 2017 θα γίνει η μεγάλη σφαγή των δικαιούχων του επιδόματος , καθώς περίπου 200.000 θα χάσουν το επίδομα. Με τα νέα αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια αποκλείονται από το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μεταξύ 664-766 ευρώ/μήνα.

Τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα πουληθούν τελικώς στα funds ενώ τα μόνο δάνεια που εξετάζεται να παραμείνουν υπό προστασία είναι αυτά που έχουν χορηγηθεί σε πλημμυροπαθείς και σεισμοπαθείς.

Για να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιάσει «ισοδύναμα» μέχρι το τέλος του χρόνου.

Θα εξασφαλιστεί η ασυλία των ξένων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ για την υπόθεση των 28 ακινήτων, θέμα για το οποίο υπήρξε παρέμβαση από τον ίδιο τον επικεφαλής του Eurogroup.

Η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ υπολογίζεται από παράγοντες του υπουργείου οικονομικών ότι θα γίνει περί τις 15 Ιουνίου.