Σοκ και για τους μισθωτούς – Μειώνονται οι αποδοχές, λόγω αυξημένων παρακρατήσεων

790

Μετά τους συνταξιούχους ήρθε ένα ακόμα σοκ για τους μισθωτούς, οι οποίοι θα βρουν λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Και αυτό διότι, τέθηκε σε ισχύ η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα οι μισθοί να μειώνονται σημαντικά. Ωστόσο, κάποιοι μισθωτοί θα δουν μικρή αύξηση των αποδοχών τους.

Η μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης φέρνουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης, άρα και μικρότερες αποδοχές για τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα. Αντίθετα, κερδισμένοι είναι όσοι έχουν μεσαία εισοδήματα από 27.000 έως 41.000 ευρώ τον χρόνο. Από το ποσό αυτό και πάνω αυξάνεται σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση.

Οι αυξήσεις ξεκινούν από τα 2,11 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα 643 ευρώ και φθάνουν τα 88 ευρώ μηνιαίως για εισοδήματα των 5.000 ευρώ. Στον δημόσιο τομέα οι αυξήσεις ξεκινούν από 1,15 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα 725 ευρώ.

Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και θα συμψηφιστούν όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών.

Η έκπτωση φόρου εξαρτάται και από τον αριθμό των παιδιών. Συγκεκριμένα:

-Ο φόρος μειώνεται κατά 1.900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, 1.950 ευρώ για φορολογούμενο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με 2 εξαρτώμενα τέκνα, 2.100 ευρώ για φορολογούμενο με 3 παιδιά και άνω. Οι μειώσεις αυτές εφαρμόζονται στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

-Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, τα ποσά μειώσεων φόρου, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, μειώνονται αναλογικά κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις. Η παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς – συντάξεις υπολογίζεται σύμφωνα με τη νέα κλίμακα και όχι με συντελεστές στο σύνολο του εισοδήματος, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.