Σοκ με τρόφιμα-δηλητήριο σε 57 χώρες. Φορμόλη σε κοτόπουλα, κρέας πιθήκου, ελιές με θειϊκό χαλκό!

1136

 

Διατροφικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων σε 57 χώρες ανά τον κόσμο αποκαλύφθηκε σε τιτάνια επιχείρηση της Interpol και της Europol. Κατασχέθηκαν περισσότεροι από 10.000 τόνοι νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων: Εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη, ελιές με επικάλυψη από θειϊκό χαλκό, κρέας πιθήκου.

Συγκεκριμένα, κατά τη συντονισμένη δράση των διεθνών αστυνομικών αρχών, με την κωδική ονομασία «Opson V»  :

– Σχεδόν εννέα τόνοι ζάχαρης μολυσμένης από λιπάσματα κατασχέθηκαν στο Χαρτούμ (Σουδάν).

– Στην Ιταλία, η αστυνομία κατέσχεσε 85 τόνους ελιές, «βαμμένες» με ένα διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας), για να γίνουν πιο ωραίες στην εμφάνιση.
– Στην Ταϊλάνδη, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει ένα δίκτυο, μετά τη σύλληψη ενός προσώπου που μετέφερε τέσσερις τόνους κρέατος, που είχαν εισαχθεί παρανόμως από την Ινδία. Οι ερευνητές κατέστρεψαν στη συνέχεια περισσότερους από 30 τόνους βοδινού και βουβαλίσιου κρέατος, ακατάλληλου για κατανάλωση, που προορίζονταν να πουληθούν από σούπερ μάρκετ. – Στα τελωνεία του αεροδρομίου του Ζάβεντεμ στο Βέλγιο βρέθηκαν πολλά κιλά κρέατος πιθήκου. – Στη Γαλλία κατασχέθηκαν πολλά κιλά από γρύλλους και κάμπιες. – Στην Ινδονησία κατασχέθηκαν 70 κιλά από εντόσθια κοτόπουλων, διατηρημένων στη φορμόλη, η οποία απαγορεύεται στα τρόφιμα. – Από τη  λίστα δεν λείπει και η Ελλάδα, στην οποία βρέθηκαν τρία παράνομα εργοστάσια, τα οποία έφτιαχναν νοθευμένο αλκοόλ. Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν περισσότερες από 7.400 φιάλες και «μαϊμού» ετικέτες. – Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Αρχές κατέσχεσαν περίπου 10.000 λίτρα νοθευμένου αλκοόλ, μεταξύ των οποίων κρασί, ουίσκι και βότκα. – Στο Μπουρούντι, η αντίστοιχη ποσότητα νοθευμένου αλκοόλ που κατασχέθηκε, έφτασε στα 36.000 λίτρα. – Στην Αυστραλία βρέθηκαν 450 κιλά νοθευμένου… μελιού.

– Από την Ουγγαρία και τη Λιθουανία, μέχρι το Τόγκο και τη Ζάμπια, βρέθηκαν, επίσης, και κατασχέθηκαν, τεράστιες ποσότητες από νοθευμένες σοκολάτες και γλυκά, καθώς και ποσότητες αλκοόλ που, με παραποιημένες ετικέτες, προορίζονταν για ανήλικα παιδιά!

«Τα νοθευμένα και κακής ποιότητας τρόφιμα και ποτά αποτελούν μια πραγματική απειλή για την υγεία και την ασφάλεια», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Μάικλ Έλις, επικεφαλής της μονάδας που είναι αφιερεωμένη στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου παράνομων εμπορευμάτων.