Σούπα με πράσινο μήλο, τραγανό μπέικον και αφρό γλυκάνισου

1246

Γράφει η Μιράντα Παπαδοπούλου

Παλιά όταν λέγαμε σούπα εννοούσαμε κοτόσουπα, ψαρόσουπα και βραστό. Όταν ήταν κάποιος άρρωστος τότε είχαμε φιδέ ή τραχανά και υπήρχε και η φασολάδα και οι φακές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Πάσχα μαγειρίτσα και κανένας μερακλής πατσά. Αν έλεγες σε κάποιον ότι θα κάνεις σούπα από πράσο, με ξινόμηλο, πατάτα, αφρό από γλυκάνισο, μπέικον τσιγαριστό, ψιλοκομμένο φουντούκι και σταγόνες από ελαιόλαδο με ελάχιστο άνηθο, θα σε έπαιρνε με τις λεμονόκουπες. Και όμως…..

Υλικά
300 γρ. πατάτες κομμένες σε κύβους
300 γρ. πράσινο μήλο καθαρισμένο σε κομματάκια
300 γρ. πράσο σε φέτες
120 γρ. βούτυρο
1 ποτήρι λευκό κρασί
3 κ.σ. λάδι τρούφας
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
100 γρ. φουντούκι τριμμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. άνηθο
100 γρ. γάλα
70 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά τα μήλα, τα πράσα και τις πατάτες.

Σβήνουμε με κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε τον ζωμό.

Αφήνουμε την σούπα να βράσει για 30 λεπτά περίπου.

Την αλέθουμε και προσθέτουμε το λάδι τρούφας, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό και το ανακατεύουμε με το τριμμένο φουντούκι.

Βράζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και το γλυκάνισο για 10 λεπτά.

s10

Αφαιρούμε το γλυκάνισο και κάνουμε αφρόγαλα. (χρησιμοποιούμε συσκευή που κάνει αφρόγαλα ή μικρό μπλεντεράκι χειρός).

Κόβουμε πολύ ψιλό τον άνηθο και τον ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε την σούπα στο πιάτο, βάζουμε λίγο τραγανό μπέικον με φουντούκι στη μέση, γαρνίρουμε με μια κουταλιά αφρό γλυκάνισου και στολίζουμε με μερικές σταγόνες λαδιού αρωματισμένο με άνηθο.

Καλή Επιτυχία!