Συνελήφθη ο Ανδρέας Μαρτίνης για μίζα 3,2 εκατ. μάρκων

1194

Συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι τους στην Κηφισιά ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του, Γεωργία, μετά από ένταλμα που αφορούσε κατηγορία για «μίζα» περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, ποσό που φέρεται να εισέπραξε ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» από γερμανική εταιρεία που προμήθευε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Η έρευνα για τον Ανδρέα Μαρτίνη άρχισε πριν από περίπου ενάμισι χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου.Την έρευνα διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Γιαννης Δραγατσης και Αντώνης Ελευθεριάνος. Οι δυο εισαγγελείς από τις απαντήσεις αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που συγκέντρωσαν διαπίστωσαν εκατομμύρια δωροδοκιών προς τον πρώην πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν». Προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους μάλιστα, μέρος των χρημάτων αυτών «πηγαίνει» στην Ελβετία και στη συνέχεια καταλήγει σε off shore εταιρείες στη  Λιβερία.

Σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα, το 1998 η επιτροπή προμηθειών του «Ερρίκος Ντυνάν» εισηγήθηκε την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, (κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ) και ακολούθησε η σύναψη σύμβασης με την Γερμανική εταιρία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ. Το κόστος της σύμβασης ανερχόταν στα 12 δισεκατομμύρια δραχμές ( περίπου 36 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, από την εισαγγελική έρευνα διαφάνηκε, ότι ο πρώην  πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν εξαπάτησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να προτιμηθεί η εταιρία, η οποία υπερκοστολόγησε τη σύμβαση. Το επιπλέον ποσό , σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, αποτελούσε μίζα προς τον τότε πρόεδρο του νοσοκομείου.  Πρόκειται για ποσό 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, πάνω στο οποίο στηρίζεται και η κατηγορία σε βάρος του ζεύγους Μαρτίνη, το οποίο αφού εκταμιεύεται από τους λογαριασμούς της γερμανικής εταιρείας φτάνει σε λογαριασμό του ζεύγους σε Ελβετική Τράπεζα.

Στη συνέχεια τα χρήματα αλλάζουν συνεχώς  λογαριασμούς ενώ το 2001 ένα μέρος των χρημάτων, τα 1,1 εκατομμύρια μάρκα, καταλήγουν στην off shore εταιρία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα την Λιβερία.Όπως προέκυψε από τη εισαγγελική έρευνα, ιδιοκτήτες της εταιρίας είναι ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη.