Θα πληρώνουμε ακριβά και το επόμενο έτος τον ΕΝΦΙΑ

656

Παγώνει η κυβέρνηση το σχεδιασμό που είχε εξαγγείλει για μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, προκειμένου να εξισωθούν από το 2017 με τις εμπορικές.

Παρότι η διόρθωση των αντικειμενικών τιμών αποτελεί δέσμευση στο Μνημόνιο, η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει, μετά από πρότασή της, με τους δανειστές  να αναβληθεί η ανακοίνωση νέων αντικειμενικών τιμών που αναμενόταν στα τέλη του 2016, για έως και ένα χρόνο αργότερα, στο β΄εξάμηνο του 2017, με προοπτική να ισχύσουν από από τότε ή από 1.1.2018.

Η αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι το υπουργείο οικονομικών δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, που έχει αποδειχθεί ως ο πιο αποτελεσματικός και «σίγουρος» στην είσπραξή του φόρος ως τώρα.   Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ του 2016, “βαρύς” θα παραμείνει ο φόρος ακίνητης περιουσίας και για το 2017. Και αυτό γιατί οι φόροι αυτοί επιβάλλονται κάθε χρόνο με βάση την αντικειμενική αξία που έχει κάθε ακίνητο την 1η Ιανουαρίου. Άρα η όποια μείωση προκύψει, όπως συνέβη και πέρυσι που οι τιμές άλλαξαν τον Μάιο, δεν θα επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ που θα υπολογιστεί με τις αξίες ακινήτων κατά την 1η Ιανουαρίου.