Θρίλερ διαβουλεύσεων για επικουρικές, αφορολόγητο, κόκκινα δάνεια

948

 

Σε ένα ακόμα θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές. Οι ολονύκτιες διαβουλεύσεις, από τις 21.30 το βράδυ της Κυριακής έως τις 7.00 το πρωί της Δευτέρας, δεν οδήγησαν σε συμφωνία τις δύο πλευρές, γι΄αυτό και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 15.00 το μεσημέρι.΄Οπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αποχωρώντας από το Χίλτον το πρωί, εντός της ημέρας η συμφωνία πρέπει να κλείσει, καθώς αύριο αναχωρούν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, παραμένουν οι διαφωνίες στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, στα «κόκκινα» δάνεια και στο αφορολόγητο.

Το κουαρτέτο προκειμένου να καλυφθούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ,ζητά να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία περικόπτοντας τις επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση από την άλλη, προτείνει μείγμα περικοπών, αύξησης εισφορών και χρήσης του αποθεματικού των ασφαλιστικών ταμείων.

 Σε ότι αφορά στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, στην  οποία κλήθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι δύο πλευρές έχουν έρθει πιο κοντά, αν και οι δανειστές δεν υποχωρούν από το αίτημά τους να πωλούνται και τα ενήμερα δάνεια.

Για τα φορολογικά, η ελληνική πλευρά επιμένει στη διατήρηση του αφορολόγητου στα 9.090 ευρώ,εκτιμώντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό είναι ίδια, αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ στην εκτίμηση για την απόδοσή τους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι Αθήνα και θεσμοί συμφώνησαν να παραμείνει για φέτος ο κανόνας της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και να μειώνεται σταδιακά κάθε έτος, ώστε το 2020 να φθάσει τη μία προς μία.

Το κλίμα των διαβουλεύσεων «βάρυναν» και οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα και πως δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τις δηλώσεις στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε με νόημα : « τι περιμένεις να πει ο κ. Σόιμπλε…».