Τι συνέβη τρία δραματικά λεπτά πριν τη συντριβή του μοιραίου Airbus

1213

Φωτιά πιθανολογείται ότι ξέσπασε τα τελευταία τρία λεπτά πριν από τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους της EgyptAir, που συνετρίβη στη Μεσόγειο θαλασσα τα ξημερώματα της Πέμπτης, με 66 επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Aviation Herald, λίγη ώρα πριν το αεροσκάφος εξαφανιστεί από τα ραντάρ, το αυτόματο διαγνωστικό σύστημα κατέγραψε ίχνη καπνού στο σημείο όπου βρίσκονται βαρυσήμαντα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου.

Την ίδια ώρα, καταγράφηκαν τρία ακόμα μηνύματα που φανερώνουν πρόβλημα στους αισθητήρες σε κάποια παράθυρα, στοιχείο που υποδεικνύει απότομη αύξηση θερμοκρασίας. Τα δύο τελευταία μηνύματα που καταγράφηκαν υποδεικνύουν ότι υπήρξε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στα συστήματα ελέγχου πτήσης. Όλοι οι συναγερμοί καταγράφηκαν από τις 03:26 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) έως τις 03:29, τρία λεπτά δηλαδή πριν χαθεί το στίγμα του Airbus.

Επιπλέον, πληροφορίες που δημοσιεύει η «Wall Street Journal», κάνουν λόγο για συναγερμό που σήμανε κοντά στη μύτη του αεροσκάφους, κάτω από το πιλοτήριο.

Τα νέα στοιχεία δεν αποκλείουν το σενάριο τρομοκρατικής ενέργειας. Καθιστούν σαφώς πιο απίθανο το σενάριο μίας απόλυτα καταστροφικής έκρηξης – που συνήθως προκαλείται από βόμβα – καθώς σε αυτή την περίπτωση το σκάφος θα είχε υποστεί καταστροφική ζημιά αμέσως.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν, καθώς είναι σπάνιο να εκδηλωθούν πυρκαγιές που μπορούν να προκαλέσουν τόσο μεγάλη καταστροφή σε ένα αεροπλάνο μέσα σε λίγα λεπτά. Οριστικές απαντήσεις δύσκολα θα υπάρξουν προτού βρεθούν και αναλυθούν τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου, που βρίσκονται ακόμα στα νερά της Μεσογείου.

Την Παρασκευή εντοπίστηκαν τα πρώτα αντικείμενα που εκτιμάται ότι προέρχονται από τη χαμένη πτήση, ένα ανθρώπινο άκρο, αποσκευές επιβατών και καθίσματα. Δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος έχουν εντοπίσει πιθανή πετρελαιοκηλίδα κοντά στο σημείο της εξαφάνισης, χωρίς να είναι γνωστό αν προέρχεται από το Airbus.