Το πρώτο «ναι» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ

885

Ένα βήμα πιο κοντά στην εκταμίευση της δόσης 7,5 δις ήρθε το βράδυ της Πέμπτης η Ελλάδα με τους εκπροσώπους των υπουργών οικονομικών και τον θεσμών να δίνουν το πρώτο πράσινο φως που χρειαζόταν για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες στα ευρωπαικά κοινοβούλια.

Οι αξιωματούχοι ενέκριναν το συμπληρωμένο μνημόνιο με τα μέτρα έως και το 2018, τον “κοφτη” δαπανών και τις άλλες ρήτρες της συμφωνίας αλλά και το τεχνικό μνημόνιο που συνοδεύει τη συμφωνία με τους στόχους που πρέπει να πιάσει η ελληνική πλευρά, μαζί με την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report).

Τα επόμενα βήματα  είναι το «πράσινο φως» από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, ενώ την οριστική έγκριση, που θα επιτρέψει την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, θα τη δώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που είναι προγραμματισμένο να γίνει κατά τη διάρκεια του Eurogroup/Ecofin στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Ετσι, αν όλα εξελιχθούν χωρίς περαιτέρω επιπλοκές, η δόση των 7,5 δισ. θα βρίσκεται στα ελληνικά ταμεία  πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και περίπου 1,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση για την εξόφλιση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, που αναμένεται να δώσει κάποια ανάσα ρευστότητας στην αγορά.