Σκληρά σενάρια εναντίον της Βρετανίας εξετάζουν οι Βρυξέλλες, στο ενδεχόμενο Brexit

1125

Εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση Brexit ετοιμάζονται στις Βρυξέλλες, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δίνουν σαφές προβάδισμα στους υποστηρικτές της εξόδου από την Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση της Βρετανίας στην περίπτωση αυτή. Τα σχέδια φτάνουν,στην ακραία περίπτωση, μέχρι και στην αναστολή της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε., κάτι που στους Βρετανούς θα προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις.

Η συντεταγμένη έξοδος προβλέπεται από το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της επιθυμίας εξόδου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες διαρκούν έως δύο χρόνια. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ρυθμίζουν τη μελλοντική σχέση της αποχωρούσας χώρας με την Ε.Ε., αλλά μόνο τον τρόπο του χωρισμού. Η Βρετανία θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη, χωρίς προηγουμένως να έχει αποσαφηνιστεί το θέμα της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. Γι αυτό οι υποστηρικτές του Brexit στην βρετανική κυβέρνηση αναζητούν άλλους δρόμους εξόδου από την Ε.Ε.

Με δυσαρέσκεια έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες το σχέδιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων Κρις Γκρέιλινγκ, το οποίο προβλέπει να τεθεί σταδιακά το ευρωπαϊκό δίκαιο εκτός ισχύος σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε..

 Ο Γκρέιλινγκ θέλει να καθυστερήσει την προβλεπόμενη ανακοίνωση της εξόδου και να επιδιώξει καταρχάς μια «άτυπη» διαδικασία, όπως είπε στους Financial Times εκπρόσωπός των υποστηρικτών του Brexit. Στόχος είναι έξοδος με ταυτόχρονη σύναψη εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας-Ε.Ε. μέχρι το 2019. Αυτό έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με την άποψη της Κομισιόν, η οποία επιμένει να εκπληρώσει η Μ. Βρετανία τις υποχρεώσεις της μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο. Η Κομισιόν δεν θα παρακολουθήσει απαθώς μια άτακτη έξοδο από την Ε.Ε και έχει ήδη εξετάσει τις νομικές δυνατότητες για την -μη προβλεπόμενη από τις συνθήκες- αναστολή συμμετοχής στην Ε.Ε.

Ένα σενάριο προβλέπει να κριθεί το δημοψήφισμα ως επίσημη έκφραση επιθυμίας εξόδου από την Ε.Ε. Με την αναστολή δεν θα εφαρμόζονται πλέον για τη Βρετανία οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς όπως είναι π.χ. η απαλλαγή της από τους τελωνειακούς δασμούς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία. Οπως αναφέρει όμως, η Süddeutsche Zeitung,το σενάριο αυτό θεωρείται απίθανο διότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε το ρίσκο σε καμιά περίπτωση, όπως έλεγαν στις Βρυξέλλες.