Απύθμενο θράσος! Έκλεψαν πέντε προτομές στην καρδιά της Αθήνας

1119

Με μια καλά οργανωμένη επιχείρηση, άγνωστοι αφαίρεσαν πέντε προτομές από την υπαίθρια γλυπτοθήκη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στην καρδιά της πόλης. Η αρπαγή έγινε στις 25 και 26 Μαΐου καθώς οι θρασύτατοι δράστες, αφού πρώτα απέσπασαν τις ορειχάλκινες κεφαλές των Κώστα Ουράνη, Αγγελου Τερζάκη, Κωστή Μπαστιά και Γιώργου Θεοτοκά, επέστρεψαν την επομένη και πήραν κι εκείνη του Παντελή Χορν. Είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο άλσος γίνεται στόχος των κακοποιών, οι οποίοι πωλούν τις προτομές ως σκραπ σε παράνομα χυτήρια.

Με κάποιο μηχάνημα έριξαν κάτω τις βαριές βάσεις τους και με τροχό έκοψαν τις προτομές, κάτι που σημαίνει ότι έφτασαν στο σημείο με εξοπλισμό αλλά και με άνεση χρόνου να ολοκληρώσουν τη δουλειά ανενόχλητοι σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας. Στην πρώτη φουρνιά, η λεία ήταν τα κεφάλια των Θεοτοκά, Μπαστιά, Ουράνη και Τερζάκη και την επομένη νύχτα οι δράστες με περίσσια αυθάδεια επέστρεψαν για να πάρουν τον Χορν.

Η ειρωνεία είναι ότι όλα τα αγάλματα είχαν συντηρηθεί πολύ πρόσφατα χάρις σε ένα ειδικό πρόγραμμα με την ευθύνη του Δήμου Αθηναίων.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ακριβώς από το ίδιο σημείο πήραν το 2013 τις προτομές των Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Νίκου Καζαντζάκη και Αντώνη Τρίτση, οι οποίες δεν βρέθηκαν ποτέ, τότε αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Μέσα σε τρία χρόνια, το παρκάκι –που είναι και στέκι τοξικομανών– αναδεικνύεται στο αγαπημένο λημέρι των κακοποιών, με οκτώ κλοπές. Ο Δήμος Αθηναίων και η αστυνομία στέκουν με αμηχανία και ανημπόρια μπροστά σε ένα φαινόμενο που θα έπρεπε να έχει παταχθεί για λόγους ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς. Είναι αδιανόητο σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία να επιδεικνύεται τέτοια βάναυση αδιαφορία για τη μοίρα του δημοσίου χώρου, ιδιαιτέρως του ιστορικού κέντρου. Είναι όμως και απαράδεκτο να χάνεται με τόση ευκολία η πολιτιστική κληρονομιά μας. Το γλυπτό του Νίκου Καζαντζάκη λ.χ. είναι από τα χέρια του Θανάση Απάρτη, ενός από τους σπουδαιότερους Ελληνες γλύπτες.

Εργα τέχνης λιώνουν ως παλιοσίδερα σε παράνομα χυτήρια της Αττικής έναντι 100-120 ευρώ η προτομή. Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, η αντικατάστασή τους με καινούργια –αν υπάρχει κάποιο πρόπλασμα του αυθεντικού– είναι δαπανηρότατη και υλοποιείται δύσκολα.

Πηγή-φωτο: «Η Καθημερινή»