Αντίδραση της Αθήνας μετά την προκλητική τοποθέτηση της Άγκυρας στην ανακοίνωση του ελληνικού υπ. εξωτερικών για ανάγνωση του κορανίου στην Αγιά Σοφιά

914

Κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας στη σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου τονίζουν ότι “εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα”.
Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι απορρίπτουν ως εντελώς αβάσιμους τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη.

Η τοποθέτηση του τούρκου εκπροσώπου είχε προκαλέσει και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.
-«Υποδείξεις για θέματα ύφους, δημοκρατικής λειτουργίας του Κράτους και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, δεν μπορεί να γίνονται από την Τουρκία», τονίζει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.
– Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αλλοιώνει την πραγματικότητα, αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνοντας λόγο για προσβλητικές αναφορές σε «τουρκική κοινότητα» που θα γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον της Τουρκίας.
-Το Ποτάμι αναφέρει ότι είναι “γνωστή η τακτική του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να στρεβλώνει όχι μόνο τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει αλλά και την πραγματικότητα”
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα και παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας, όπως είπε, στη Δυτική Θράκη.

«Υποδείξεις για θέματα ύφους, δημοκρατικής λειτουργίας του Κράτους και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ειδικά μάλιστα όταν αφορούν σε μειονότητες, δεν μπορεί να γίνονται από την Τουρκία. Πολύ περισσότερο όταν αφορούν στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της Θράκης, όπου εφαρμόζονται πλήρως οι αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

-Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αλλοιώνει την πραγματικότητα και κάνει τα πράγματα χειρότερα, εκτιμά η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνοντας λόγο για παραποίηση της αλήθειας στο θέμα του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας και για προσβλητικές αναφορές σε «τουρκική κοινότητα» που θα γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον της Τουρκίας.

– Το Ποτάμι αναφέρει ότι είναι “γνωστή η τακτική του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να στρεβλώνει όχι μόνο τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει αλλά και την πραγματικότητα”