Πικάντικη λαχανόσουπα με κρουτόν σίκαλης

1325
Πικάντικη λαχανόσουπα με κρουτόν σίκαλης με λιγότερες από 300 θερμίδες ανά μερίδα.
Μερίδες: 4
Συνολικός χρόνος: Μία ώρα και 10 λεπτά

Υλικά για τη λαχανόσουπα
• 2 φέτες ψωμί σικάλεως σε κύβους
• 1κ.γ. βούτυρο
• 1κ.σ. συν 1κ.γ. ελαιόλαδο
• 1/4 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο
• 11/4κ.γ. αλάτι και πιπέρι
• 1 λευκό λάχανο
• 1 πράσο (το λευκό μέρος)
• 1 ξερό κρεμμύδι
• 1/4κ.γ. από: λευκό πιπέρι, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, τριμμένο γαρίφαλο
• 2 καρότα τριμμένα
• 1κ.σ. μελάσα ή μαύρη ζάχαρη
•1 φλιτζ. μαύρη μπίρα
• 41/4 φλιτζ. νερό
• 1-2 δαφνόφυλλα
• μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση για τη λαχανόσουπα
1 Σοτάρισε το ψωμί σε τηγάνι με βούτυρο, 1κ.γ. λάδι, σκόρδο, 1/4κ.γ. αλάτι και πιπέρι.
2 Κόψε το λάχανο σε μικρά κομμάτια και το πράσο και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
Ζέστανε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία.
Πρόσθεσε το λάχανο, το πράσο, το κρεμμύδι, 1κ.γ. αλάτι, λευκό πιπέρι, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και γαρίφαλο, μάρανε τα λαχανικά 5 λεπτά και άφησε τα να σιγοβράσουν.
3 Πρόσθεσε τα καρότα, τη μελάσα, την μπίρα και το νερό μαζί με τα δαφνόφυλλα. Σιγόβρασε για μία ώρα.
4 Σέρβιρε και γάρνιρε με κρουτόν και μαϊντανό.
Διατροφική αξία ανά μερίδα: 284 θερμίδες, 6γρ. λιπαρά (1,5γρ. κορεσμένα), 39γρ. υδατάνθρακες, 5γρ. Πρωτεΐνη, 8γρ. φυτικές ίνες, 908mg νάτριο.

 

Πηγή:shape