Σε γενική παράλυση η Γαλλία – Οι κινητοποιήσεις απειλούν το Εuro 2016

1011

Νέος γύρος επεισοδίων σε πολλές γαλλικές πόλεις σημαδεύει τις κινητοποιήσεις των Γάλλων ενάντια στον νέο νόμο για τα εργασιακά. Μάλιστα,  όλα δείχνουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και στη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που ξεκινά σε λίγες μέρες. Διαδηλωτές αναγράφουν σε πανό : «απεργεί και το Euro 2016»

Τα συνδικάτα να κλιμακώνουν τον αγώνα τους, με τα πάντα στη χώρα να έχουν παραλύσει. Διυλιστήρια και λιμενεργάτες ρίχνονται στη μάχη των κινητοποιήσεων, ενώ το πρωί της Παρασκευής αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν συνδικαλιστές που είχαν αποκλείσει την είσοδο σε διυλιστήριο της περιοχής Donges. Από τις 17 Μαίου, εργαζόμενοι και πολέμιοι της εργατικής μεταρρύθμισης είχαν αποκλείσει την είσοδο του διυλιστηρίου.

Όπως δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα “Guardian” ο Πιερ Μασό, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Sciences Po της Λιλ, ο Ολάντ “είναι παγιδευμένος ό,τι κι αν κάνει”. ” Αν κρατήσει σκληρή στάση και κινητοποιήσει «τα γκλομπ», θα εξοργίσει όλη τη του βάση και θα ικανοποιήσει μόνο τους υποστηρικτές του κεντροδεξιού στρατοπέδου, τους οποίους έχει ούτως ή άλλως χάσει. Αν κάνει υποχωρήσεις, και πάλι μεγάλο μέρος της βάσης των Σοσιαλιστών θα παραμείνει ανικανοποίητο” .

Την Πέμπτη, το Παρίσι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των απεργών και της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσει το πλήθος. Το εργατικό συνδικάτο CGT, το οποίο οργάνωσε την απεργία, υπολογίζει τους συμμετέχοντες σε περισσότερους από 300.000 εργαζομένους. Αντίθετα οι γαλλικές αρχές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 153.000 άνθρωποι πήραν μέρος, ενώ στις διαδηλώσεις έγιναν συνολικά 77 συλλήψεις.

Την ίδια ώρα η Γαλλία προετοιμάζεται για το Euro 2016, που αρχίζει στις 10 Ιουνίου, με τα διεθνή ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι οι κινητοποιήσεις απειλούν να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας.